9380,95%0,45
37,90% 0,30
42,94% 1,61
3957,95% 2,25
6383,07% 2,67
Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarına zarar veren “Kahverengi Kokarca Böceği” için Vize’de feromon tuzaklarının asılmaya başlandığını paylaştı. Türkiye’de istilacı türlerden olan “Kahverengi Kokarca Böceği” tuzakları, İlçe Müdürlüğü personelleri tarafından asılarak, kontrolleri yapılıyor. Feromon tuzakları, böceklerin çoğalmasını engellemek ve zararı en aza indirmek amacıyla asılıyor.
“Kahverengi Kokarca Böceği” Nedir?
Kış aylarını kapalı ve korunaklı yerlerde geçiren “Kahverengi Kokarca Böceği” hava sıcaklıklarının ortalama 17 dereceye ulaşmasıyla ortaya çıkarlar. İki-üç hafta beslenip yumurta koymaya başlarlar. Bu böcekler meyve ve sebzeleri emerek verimini ve kalitesini düşürür. Uçabildikleri için de daha fazla alana yayılırlar. Bu zararlıyı takip etmek, yoğunluğunu ve dağılımını belirlemek için feromon tuzaklar asılmaktadır.
Türkiye’de ilk 2016 yılında Karadeniz bölgesinde görülmeye başlanan bu zararlı istilacılar için eradikasyon çalışması yürütülmektedir. Eradikasyon çalışması kapsamında İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından, çiftçilere damacana bidonlar içinde feromon tabletler verilmektedir. Bu feromon tabletler, böceğin damacananın içerisine girmesini sağlar. Kokusunun daha çok alana etki etmesi için ve böcekleri kendine çekmesi için daha çok güneş alan ve rüzgâr geçişi olan bölgelere bidonlar asılır. 15 gün arayla ise feromon tuzağı asılan yerin etrafının ilaçlanması gerekir.- Sevil Demirel