Tarih: 30.01.2025 04:45

Anadolu Ağaç Sincabı

Facebook Twitter Linked-in

 

    Anadolu ağaç sincabı ülkemiz ormanlık alanlarında yaygın olarak görülen bir kemirgendir. Yakın akrabası kızıl sincaptan daha büyük olan Anadolu ağaç sincabını gelin birlikte tanıyalım.

Anadolu Ağaç Sincabını Nasıl Tanıyabiliriz?

    Anadolu ağaç sincabının (Sciurus anomalus) sırt kıllarının rengi yaz aylarında açık kızılımsı gri ile soluk-koyu gri arasında değişirken kış aylarında soluk-koyu gri ile soluk-kızılımsı boz arasında değişir. 

    Ayaklarının ve kuyruğunun üstü kınalı kahverengi, kuyruğunun altı ise sırt rengindedir.

   Anadolu ağaç sincabının kulakları seyrek kıllı ve sivridir. Kulaklarının uçlarında kızıl sincaplardaki gibi kıl tutamı yoktur. Sırtlarında gri-açık siyah renkte belirgin bir koyuluk bulunur. 

    Anadolu ağaç sincaplarının başlarından kuyruk uçlarına uzunlukları 30 cm ile 45 cm arasında ve ağırlıkları ise 250 g ile 400 g arasında değişir. Kuyruk uzunlukları, genellikle boylarının yarısı kadardır.

Anadolu Ağaç Sincaplarının Yaşam Alanları Nerelerdir?

    Anadolu ağaç sincapları genellikle ormanlarda ve dağlarda yaşar. 

Ceviz ve fındık bahçeleri ile park ve bahçelerde insanların yaşam alanlarını da paylaşabilirler. 

    Yuvalarını eski ağaçkakan yuvalarına ya da ağaç kovuklarına yaparlar. Yuvanın içini yosun, ağaç kabuğu, yaprak ve otlarla döşerler.

Anadolu Ağaç Sincapları Nelerle Beslenir?

    Sert kabuklu meyveler Anadolu ağaç sincaplarının temel besinidir. 

Ağaç tohumları, fındık, ceviz, kestane, badem, Antep fıstığı bunlar arasındadır.

    Elma, armut, kayısı, şeftali, kiraz ve dut gibi meyveleri de yerler. Kayın, meşe ve diğer birçok orman ağacının tohum ve tomurcuklarını hatta çam ağaçlarının kozalaklarını bile yiyebilirler. 

    Besin kıtlığı durumlarında böcek, kuş yumurtası, ağaç kabuğu ve çiçeklerle de beslenebilirler. Besinlerini yemek için ön ayaklarını el gibi kullanır, meyveyi tutar ve kemirerek yerler. (TUBİTAK)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —